SEO

Какво е SEO оптимизация?

Seo Оптимизация
SeoSand предлага Seo Оптимизация

SEO – Search Engine Optimisation или оптимизация на търсещите машини. В интернет пространството може да намерите много книги, но аз лично предпочитам автора Paul Walker. Както вече споменахме в началната страница, SEO оптимизацията е може би най-важната част от сайта. През годините Google прави различни актуализации на ядрото си и това налага да се прилагат различни тактики за оптимизация. Последната такава налага отново някои промени, които целят да предоставят на потребителите само качествените сайтове. Под качествени сайтове се има предвид:

 • Предлагащи качествени услуги
 • Създава се качествено съдържание
 • Работа по изграждането на разпознаваем бранд
 • Използването и интеграцията на OnPage препоръки
 • Улеснен за навигация сайт
 • Добро потребителско преживяване – UX (user experience)

Ще направим кратка ретроспекция на актуализациите, които са минали през годините:

Списък с популярните Google ъпдейти:

 • Panda: Стартира през 2011 година. Ъпдейт за оценка на съдържанието, като това включва: нискокачествено съдържание, липсата на съдържание, дублирано съдържание (в сайта), плагиатство, генериране на спам съдържание, keywords stuffing;
 • Pеnguin: Стартира през 2012 година. Ъпдейт за оценка на линк профила на сайт, което включва: линкове от слабо авторитетни (спам) сайтове, линкове от сателитни сайтове или PBNs, ирелевантни линкове, платени връзки, връзки с повтарящ се (спам) анкор текст;
 • Pirate: Стартира през 2014 година. Пиратско съдържание или голям обем доклади за дублирано съдържание;
 • Hummingbird: Стартира 2013 година. Точно съвпадение на ключови думи и keyword stuffing;
 • Pigeon: Стартира през 2014 година. Неоптимизирани страници, неправилна настройка за Google My Business, липса на цитати в локални директории / каталози / мрежи, несъответствие на NAP (Name, Address, Phone number) с Google My Business и сайта;
 • Mobile Friendly Update: Стартира през 2015 година. Липсата на мобилна версия на сайта, неправилен изглед, използване на Pop ups / приставки, лош UX (user experience). Google предоставя инструмент за тестване наречен Mobile Friendly Test.
 • RankBrain: Стартира към края на 2015 година. Основно изчислява потребителското преживяване, липса на специфични заявки служещи като уместност, изчисление на bounce rate;
 • Possum: Стартира през 2016 година. Споделяне на физическия адрес на бизнеса с подобен бизнес в Google My Business, локация за потребителя, подаващ заявка за локален резултат, базиран на негоавата геолокация;
 • Fred: Стартира през 2017 година. Вътрешно налинкване между страниците в сайт, изходящите линкове в сайт.
 • Maccabbees – алгоритъм, който атакува сайтове със слабо съдържание и страници с близко/подобно съдържание от типа ключова дума + локация

Как да индексираме сайта?

Съществуват 3 типа оптимизационни процеса – OnPage, OffPage и Semantic Seo.

 • OnPage е оптимизацията на самият сайт – подобряване на скоростта на сайта, структуриране на страниците, мета описание, вътрешни и външни линкове и много други.
 • OffPage – анализ на линковете, които водят към сайта. Най-добре е само качествени сайтове да пращат линкове към вас. Анализ на конкурентите, anchor text и др.
 • Semantic SEO – анализ на съдържанието. Само качественото съдържание ще доведе до добър ранг в Google.

Най-важните условия за СЕО оптимизацията към 2019 г!!!

Rank Brain & UX сигнали

UX сигнали – user experience или потребителски опит, придоби огромно значение за оптимизацията.

Всъщност има толкова много неща, че не могат да се обхванат в една страница, а и най-вероятно ще доведат до болки в главата, затова ще спрем до тук и се надяваме да ни дадете шасн да се докажем. Всъщност Google обяви, че Rank Brain е третият най-важен фактор за SEO. Той показва как потребителите реагират на показателите и ги класира по тях.

Следи се как потребителят реагира на резултатите. Иначе казано дали влиза в даден сайт и дали стои там дълго време или просто влиза и излиза веднага. Очевидно, ако потребителят се застои в даден сайт повече време, значи е намерил интересна информация и Google класира сайта по-напред. Разбира се ако това става от голяма част от потребителите реагират по такъв начин. Ако те обаче малко след като влязат, излизат малко след това, това ще класира сайта по-надолу. Към този момента, ако потребителят стои средно над 3.10 мин, значи сайтът е интересен за хората и SEO оптимизацията е успешна.

Какво е CTR – органична честота на кликвания?

Всъщност това е продукт на добра оптимизация. Органичната честота на кликвания означава, че хората Ви познават и влизат във Вашият сайт директно.

Представен фрагмент / Featured snippet

Featured Snippet/ Представен фрагмент – обобщена информация, която Google извлича от уебсайт и поставя директно в резултатите от търсенето, за да покаже бързи отговори на общи и прости заявки. Препоръчаните фрагменти се показват в блок в горната част на резултатите от търсенето с връзка към източника. Препоръчаните фрагменти не могат да се създават от уеб администратори; Google програмно извлича най-подходящата информация от авторитетен сайт. Най-често срещаните фрагменти се показват за въпроси, като „какво е _____“ или „кой е измислил _____“.

Оптимизация за мобилни устроства

Огромна част от тъсенията се извършва от мобилни устройства – смартфон, таблет или друго устройство. От много важно значение е сайтът да е оптимизиран и за мобилни устройства. Ако сайтът Ви няма мобилна весия, няма да се класирате много високо. Толкова е просто.

Видео

Може би не знаете, но Youtube е втората търсачка след Google. И дори може да не повярвате, че според проучване на Cisco, 80% от трафика в интернет е от видео. Или накратко – правете видео, качвайте го в Youtube и слагайте линк към сайта в описанието. Разбира се измислете завладяващо видео, заглавие и качествено съдържание. Ето пример, който заснех за приятел, с който да си продава продукта:

А сега вижте, колко време изкарахте на тази страница до момента 🙂

Гласови търсения?

Да това е нещо ,което не бихте се сетили. Отново няма да повярвате, но много търсения за 2019 г са били гласови. Гласовите търсения са нарастнали над 35 пъти от 2008 г насам. Това е фактор, над който ще се работи много и трябва да помислите и за него. Когато избирате заглавия, гледайте да са лесно произнесими.

Съдържанието и връзките са ключът

Каквото и да си говорим, както и да оптимизираме, най-важното си остава съдържанието. Ако на клиента не му харесва това, което вижда, той ще излиза от сайта веднага. Предполагам, че все още помните Rank Brain? Спомняте ли си, какво казах? Ако не, върнете се и прочетете отново.

Връзките също остават изключително важни. Те обаче се получават само с уникално съдържание. Давам пример = прочитате даддена статия, прави ви впечетление и го споделяте. Толкова е просто. Ако не го харесате, ще го забравите и до там.

Нищо от горепосочените оптимизации няма да ВИ бъде от ползва, без уникално съдържание.

Важни въпроси и отговори:

 • Колко време отнема Seo Оптимизацията?

СЕО е много сложен процес и за съжаление дълъг. Всъщност оптимизацията прилича много на истиниският живот. Един ден си цар (на първо място), в друг никой не те познава (изпаднал от класацията) . Един професионалист никога не би дал точен срок за оптимизация, а само гаранция, че ще работи качествено.

 • Трябва ли да плащам за поддръжка и бъдеща оптимизация, или веднъж направена, вече сайтът ще остане оптимизиран?

Абсолютно никой не може да Ви принуди да ни наемате за поддръжка. Все пак ако не сте наясно с тази материя е добре да има човек, който да следи за правилното позициониране на сайта.

 • Какво включва бъдещата поддръжка?

Бъдещата поддръжка вклюва – следене на тенденциите на Сео Оптимизацията, писане на текстове, увеличаване на качествените линкове към сайта, полезни съвети и други.

 • Мога ли и аз да оптимизирам сайта?

Разбира се, че можете, но ако имате познания в тази сфера, със сигурност нямаше да зададете този въпрос. По-добре е да оставите на професионалистите да свършат професионална работа.

Плащане само при извършена работа и постигнат резултат!!!

Последвайте ни и във Facebook