Как да убием бизнеса си или какви са грешките на малкият бизнес.

Дигитален Маркетинг
Дигитален Маркетинг лого

Как се печели?

Всеки знае, че след като големите риби работят по един начин, който е печеливш, значи и ние трябва да работим като тях. Мисля, че логиката е желязна, а Вие? … Даааа ама не. Всъщност това е идеалният начин да убиеш собственият си бизнес, който все още не е започнал да съществува. Защо ли е така?

Големият бизнес има различен дневен ред. Приоритетите са подредени горе-долу така:

 • Задоволяването на борда на директорите
 • задоволяване на акционерите
 • задововоляване пристрастията на началниците
 • задовляване на клиентските предубеждения
 • печелене на престижни награди
 • сделки с акционерите и други
 • печалба

Приоритетите на малкият бизнес са горе -долу :

 • Печалба

Големите компании имат огромни бюджети, които работят в тяхна полза. Ако една голяма компания има 1 000 000 лв за реклама тази година, а Вие имате 10 000, как смятате да се съревновавате с тях? Всъщност истината за малкият и среден бизнес е съвсем различна. Тук трябва да се търси Маркетинг с директен отговор. Това е такъв вид маркетинг, в който клиента пристъпва към стъпката да Ви потърси, защото сте го заинтригували с написаното или видяното.

Има 3 важни фрази за бизнесПРЕДИ, СЕГА и СЛЕД.

Представете си, че има човек, който се нуждае от някой, да поддържа неговият бизнес софтуер. Не разбира, затова търси фирма. Влиза в търсачката и намира – „Баш Майстори – Поддържаме софтуер всякакъв“ . Кликва в страницата и остава доволен от написаното. Това е ПРЕДИ. Преди да намерите някого, когото да обслужите.

Той решава да Ви наеме. Заинтригуван е от информацията, харесва му разговорът с Вас и си стискате ръцете, СЕГА. Пристъпвате към деиствие, пращате му техници, те свършват прекрасно работата и той остава доволен. Плаща исканата сума.

Този човек се нарича вече клиент, не преди да хареса услугата ВИ. Клиентът вече ви препоръчва, СЛЕД като е доволен от Вас.

Всъщност целта беше да разберете, че клиента не е клиент, защото Ви е намерил, а защото е останал доволен от Вас. Това трябва да бъде мисленето на малкият и среден бизес (както и на големият) . Що се отнася до рекламата, продължете да четете.

Разликата между стратегия и тактика

Представете си, че строите къща. Ако започнете да полагате тухли веднага, да прекарвате водопровода, тока и т.н. без да сте направили основата, къщата най-вероятно ще падне.

Първо трябва да се направи план или стратегия, как да бъде изградена. Къде да има колони, къде да има стени и т.н. Ако нямате готов план, начетан и отвърден, в днешно време няма да можете да почнете да строите. А мислите ли, че не е правилно? В този план е прецизно изчислен, за да може, когато има земетресние да устои. Колоните трябва да са дебели, за да не се срути сама върху себе си и т.н. Сега си представете Вашият бизнес без стратегия или план, като този на къщата.

В тази стратегия се залага тактика. Тактиката е начинът, по който ще се работи. (по-надолу давам пример с ЦИРК). Начин по който да хванете бъдещите си клиенти, как да ги накарате да Ви харесат, реклама и печалба.

Едно от най-важните неща е да сте подготвени предварително. Макар че знам, че 80% от бъдещите бизнесмени не поглеждат плана, дори и да са го направили, но смисъла му е огромен. Докато подготвяте бизнес плана си, Вие сте минали през всякакви мислени проблеми и решения. След това, ако не го препрочитате, поне сте минали мислено през всичко. Затова направете план, колкото и време да отнеме.

Рекламни кампании и тактики.

Що се отнася до Дигитален маркетинг , трябва да се знае как и къде да се рекламира, така че да има директен отговор от клиента (споменте си телепазарен прозорец или Телешоп примерно). Предварително трябва да се зададат критериите за типа клиенти и ниша, които търсите и да се насочите към тях ( ако продавате инструменти, трябва да се насочите към майсторите). Задължително да се напише по такъв начин, че да грабне вниманието на клиента и той да иска веднага да отговори (тук идва истинската сила на професионалният копирайтър). Обикновено се оставя телефонен номер или друг контакт (задължително, защото търсим директен контакт). Много полезно е написаното да ограмотява клиента и да има промоция (едно много важно и полезно нещо за бизнеса) , примерно 2 за 1. Разбира се най-удачно е в Google и Facebook, но отново трябва да се знае как да привлечеш вниманието. Все пак като малък бизнес, нямате бюджет като големите. Бъдете изобретателни и словоохотливи. Не забравайте да ползвате и Youtube. И може би най-важното – да си направите маркетингов план или бизнес план.

*Тъй като тук разглеждаме Дигитален маркетинг, ще разгледаме няколко онлайн реклами.

Първи пример за реклама, но в реалният живот, не в интернет:

Представете си, че предлагате билети за ЦИРК. Ако обикаляте по улиците и предлагате, колко ли билети ще продадете? Не много. Но ако отидете в детска градина и раздадете безплатни билети на всяко дете? Децата ще се опитат да накарат родителите да ги закарат, все пак имат безплатен билет, нали? Колко от родителите биха отказали на децата си? Стратегия, тактика и директен отговор.

Пример втори, дигитален маркетинг:

Digital Marketing
Дигитален макртинг

На мен първо ми направи впечетление оградената реклама. Макар, че това не е перфектният пример, на мен веднага ми направи впечетление това заглавие. Какво има то?

 • Има това, което търсим – тениска по поръчка
 • Какво включва тази поръчка – печатане на снимка на тениската
 • Насърчаване, че това е добър подарък – „сред най-често персонализираните подаръци“
 • Добра цена – пише ОТ 15 лв на брой, не 15 лв твърдо.
 • Число – 15 , ако думите говорят, то числата крещят.

Какво няма:

 • Няма телефонен номер или контакт
 • Няма фраза подканваща веднага да им се обадите
 • няма ограмотяване, но това по-скоро е след като кликнете на линка
32 начина да изкараш пари
32 начина да изкараш пари

Тук може би няма нужда да коменирам, но все пак, това е перфектно написана реклама.

 • Има това, което искаме – цели 32 ДОКАЗАНИ начина да изкараш пари
 • Има това, което търсим много много – бързи пари
 • Има цифра 32 – много важна част
 • Различни стратегии за изкарване на пари под заглавието, структурирани и лесно четяеми.
 • Прави изключително впечетление и завладява на мига

Няма слаби страни, освен телефон за връзка или начин за директен отговор.

Що се отнася до Видео реклама, това е една реклама, която определено е страхотна. Накрая завършва с – Гледам мача и пия Bud (от Будвайзер).


Рекламата е направена за възрастните, но може да се гледа от малки. Има чар, който със сигурност ще завладее тълпата (спомнете си – „Ооо Пепи“). Youtube е втората по използване търсачка. Вярвате или не, от там минават над 40% от търсенията в интернет като цяло. Лично за мен, една реклама трябва да е или много добра или много лоша. Трябва да е скандална, за да направи впечетление.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *